czwartek, 7 lipca 2011

Crumble z jabłkami

Uwielbiamy wszelkie ciasta z jabłkami, szczególnie zaś te, które mają kruszonkę. Dzisiejszy przepis pochodzi z książki "Desery" Pierre'a Hermé. Ciasto jest bardzo kruche i dosyć tłuste, ale smaczne.
Kruszonka migdałowa
125 g zimnego masła lub margaryny
125 g drobnego cukru
125 g mąki
125 g utartych migdałów
pół łyżeczki soli
Masło pokroić w kostkę, dodać pozostałe składniki i rozcierać drewniana łyżką, aż utworzą się grudki. Osobiście myślę, że łatwiej to zrobić placami. Kruszonkę wstawić do lodówki i w tym czasie przygotować jabłka.

Jabłka do crumble
1 kg jabłek
garść rodzynek
szczypta zmielonego cynamonu
30 g cukru
30 g masła

1. Na patelni rozgrzać masło. Dodać obrane jabłka pokrojone w kostkę, rodzynki, cukier i cynamon.
2. Smażyć, aż jabłka się zarumienią.
3. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
4. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, włożyć jabłka, posypać kruszonką.
5. Wstawić do piekarnika, obniżyć temperaturę do 150 stopni i piec 15 minut.
6. Podawać z ubitą śmietanką lub lodami.

4 komentarze:

  1. też już je kiedyś robiłam i wiem, że wychodzi pyszne :) w szczególności kruszonka, którą używam do wielu przepisów! pozdrawiam Cię ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tez najbardziej lubie kruszonke wzbogacona o migdaly - Pierre Herme wie, co robi ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mam tę książkę i ciągle czeka... a ta kruszonka migdałowa bardzo zachęcająca :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...