niedziela, 27 marca 2011

Tarta z brokułami

Tarty są szybkie do zrobienia, a jako nadzienie można zastosować wiele warzyw. Brokuły są małokaloryczne, w 100 g mają tylko 5,5 g węglowodanów oraz spore ilości witamin: A1, B1, B2, C oraz E. Z pierwiastków najwięcej jest wapnia, fosforu, żelaza i magnezu. Plus flawonoidy o działaniu przeciwnowotworowym. A do tego są po prostu bardzo smaczne.
Dzisiaj tarta z brokułami.

Składniki na ciasto
200 g mąki
1 jajko
sól
100 g masła lub margaryny

Nadzienie z brokułów
1 brokuł
2 dl śmietany (18 proc.)
200 g ementalera
3 jajka
sól, pieprz,
gałka muszkatołowa

Wykonanie
1. Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na pół godziny do lodówki.
2. Podzielić brokuła na różyczki, i zblanszować go zalewając wrzątkiem. Po 5  minutach odsączyć. 
3. Jajka wymieszać ze śmietaną i startym serem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
4. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wylepić nim formą do tarty. 
5. Na cieście ułożyć różyczki brokuła, polać jajkami ze śmietaną. 
6. Piec 25 minut w T=200 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...