środa, 16 marca 2011

Bułeczki jogurtowe z sezamem

Dzisiejszy przepis na bułeczki został wzięty z  Pracowni wypieków. Zmieniałam tylko nieznacznie ilość mąki (tzn, zwiększyłam o 50 g). Poza tym bardzo mi się spieszyło, więc ciasto wyrastało najpierw około godziny, a na blaszce tylko 10 minut.

Składniki

10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
350 g mąki
ok. 1 łyżeczki soli
ok. 100 ml wody
150 g jogurtu greckiego wymieszanego z maślanką
nasiona sezamu do posypania

Wykonanie

Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy 2 łyżki ciepłej wody. Odstawiamy na 5-10 minut. W misce mieszamy mąkę z solą, dolewamy rozczyn z drożdżami, dodajemy jogurt oraz resztę wody.Wyrabiamy ciasto. Jeżeli się klei, dodajemy więcej mąki. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Dzielimy ciasto na 8 części, formujemy kulki i układamy je w tortownicy wysmarowanej olejem. Każdą bułeczkę smarujemy lekko mlekiem i posypujemy sezamem. Czekamy 10 minut i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Pieczemy ok. 20-25 minut. A oto efekt:
W tortownicy po wyjęciu z piekarnika


I gotowe do jedzenia 



Smacznego! Są bardzo dobre. Tylko niewiele ich wychodzi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...