Dzisiejszy przepis na bułeczki został wzięty z Pracowni wypieków. Zmieniałam tylko nieznacznie ilość mąki (tzn, zwiększyłam o 50 g). Poza tym bardzo mi się spieszyło, więc ciasto wyrastało najpierw około godziny, a na blaszce tylko 10 minut.
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
350 g mąki
ok. 1 łyżeczki soli
ok. 100 ml wody
150 g jogurtu greckiego wymieszanego z maślanką
nasiona sezamu do posypania
Wykonanie
Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy 2 łyżki ciepłej wody. Odstawiamy na 5-10 minut. W misce mieszamy mąkę z solą, dolewamy rozczyn z drożdżami, dodajemy jogurt oraz resztę wody.Wyrabiamy ciasto. Jeżeli się klei, dodajemy więcej mąki. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Dzielimy ciasto na 8 części, formujemy kulki i układamy je w tortownicy wysmarowanej olejem. Każdą bułeczkę smarujemy lekko mlekiem i posypujemy sezamem. Czekamy 10 minut i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Pieczemy ok. 20-25 minut. A oto efekt:
W tortownicy po wyjęciu z piekarnika |
I gotowe do jedzenia |
Smacznego! Są bardzo dobre. Tylko niewiele ich wychodzi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz