Naleśniki z serem to ulubione danie nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Są przede wszystkim smaczne, ale i łatwe oraz szybkie do zrobienia. Wiosenna wersja urozmaicona jest lodami i owocami z puszki.
Składniki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
szczypta soli
1 jajko (wersja wegańska bez jajka)
2 łyżki oliwy lub oleju
pól kilograma zmielonego sera białego
cukier puder do smaku
brzoskwinie z puszki (osączone)
Wykonanie
Mleko, wodę, olej i jajko połączyć ze sobą w misce. Dodawać mąkę i intensywnie mieszać, aż ciasto będzie gładkie, bez grudek. Smażyć naleśniki na płaskiej patelni, bez dodatku żadnego tłuszczu (olej z ciasta wystarczy).
Ser zmieszać z cukrem pudrem i pokrojonymi w kosteczkę trzema połówkami brzoskwini. Nadziewać naleśniki. Na każdym położyć ósemki brzoskwiń i łyżkę dowolnych lodów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz