Czasami bywa tak, że nagle w domu brakuje chleba. Nie ma też zamrożonych bułeczek. Po prostu - nic. I wtedy szybko otwierasz laptopa, szukając czegoś dobrego i szybkiego. Dlatego kocham Internet. Rezultatem takiej dzisiejszej sytuacji jest chlebek z ziarnami i rozmarynem. Podstawowy przepis opiera się na recepcie z Pracowni wypieków Nie miałam jednak ziół, więc dodałam: trochę ziaren słonecznika, ziarna sezamu oraz siemię lniane, a do tego rozmaryn.
Ale zanim podam przepis, przesyłam Wam kwiaty, które znalazłam w swoim aparacie
Składniki
20 g świeżych drożdży (jeżeli mamy 1,5 łyżeczki drożdży suszonych, to dodajemy je od razu do mąki i nie robimy żadnego zaczynu, tylko od razu wyrabiamy wszystkie składniki na ciasto)
1 łyżeczka cukru
300 ml wody
450 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy/oleju
Dodatki: nasiona sezamu, siemię lniane, pestki słonecznika, rozmaryn suszony
Wykonanie
Drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy cukier i łyżkę ciepłej wody.
Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto (kilka minut).
Keksówkę (o długości około 30 cm) smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką.
Wkładamy do niej ciasto i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Pieczemy a nagrzanym piekarniku 30-35 minut w temp. 210-220 stopni C.
Na dno piekarnika wrzucamy kilkanaście kostek lodu, aby skórka chleba była chrupiąca.
Ciasto przed wyrośnięciem |
Po upieczeniu wyjmujemy chlebek z piekarnika. Kładziemy na czystą ściereczkę i jeżeli nikogo nie zwabimy zapachem, chleb może poleżeć, aż ostygnie. Wiadomo jednak, że to się nigdy nie udaje...
Gotowy chlebek ma fajną, chrupiącą skórkę i jest bardzo smaczny |
Oczywiście najlepszy jest z masłem. Po prostu - pycha. Aha, i co ważne! Cała procedura pieczenia chleba (razem z rośnięciem) trwa około godziny! Naprawdę polecam, nawet początkującym, bo trudno tu cokolwiek zepsuć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz