Torty kanapkowe wspaniale przydają się na wszelkie mniejsze i większe uroczystości domowe, a ja robię je nawet bez żadnego specjalnego powodu. Ich wygląd i zapach od ogórków i innych zielonych dodatków jest zniewalający. Kiedy ponad dwadzieścia lat temu pierwszy raz spróbowałam takiego tortu, od razu zostałam wiernym zwolennikiem tego specjału. Polecam wszystkim!
Chleb na tort
- 25 g drożdży
- 2 łyżki margaryny
- 2,5 dl mleka
- ¾ łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 6-7 dl (ca 400 g) mąki pszennej
- Pokruszyć drożdże w misce.
- Rozpuścić margarynę w garnuszku, dodać mleko i podgrzać do 36 stopni, wlać do drożdży i wymieszać by się rozpuściły.
- Dodać sól, cukier i prawie całą mąkę. Jeśli za mało, dodać więcej. Zagnieść i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- Wyrobić, uformować na okrągło i włożyć do wysmarowanej tortownicy o średnicy 24 cm. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- Piec przez 25 minut w dolnej części piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
- Po ostudzeniu okroić twarde brzegi i wierzch chleba. Przekroić na trzy części.
Nadzienie 1
- 2 dl gęstego jogurtu
- pół dużego ogórka
- pół posiekanej czerwonej cebuli
- 100 g sera feta
- 1 ząbek czosnku
- sól
Ogórek zetrzeć na tarce o dużych otworach, posolić i zostawić na 10 minut. W tym czasie pokruszyć ser, posiekać cebulę i czosnek. Ogórek odcisnąć i wymieszać z jogurtem, serem, cebulą i czosnkiem. Dodać ewentualnie pieprz do smaku.
Nadzienie 2
- 1,5 dl gęstej śmietany
- 10 suszonych pomidorów w oliwie
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- bazylia
- sól, pieprz do smaku
Pomidory odcedzić z oliwy i pokroić na małe kawałki. Wymieszać ze śmietaną, przecierem, bazylią, solą i pieprzem. Krążki chleba przełożyć przygotowanymi nadzieniami. Wierzch i boki posmarować majonezem wymieszanym z gęstą śmietaną. Udekorować według własnego gustu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz