środa, 23 marca 2011

Wegetariański tort kanapkowy

 Torty kanapkowe wspaniale przydają się na wszelkie mniejsze i większe uroczystości domowe, a ja robię je nawet bez żadnego specjalnego powodu. Ich wygląd i zapach od ogórków i innych zielonych dodatków jest zniewalający. Kiedy ponad dwadzieścia lat temu pierwszy raz spróbowałam takiego tortu, od razu zostałam wiernym zwolennikiem tego specjału. Polecam wszystkim!

Chleb na tort

  • 25 g drożdży
  • 2 łyżki margaryny
  • 2,5 dl mleka
  • ¾ łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 6-7 dl (ca 400 g) mąki pszennej
  1. Pokruszyć drożdże w misce.
  2. Rozpuścić margarynę w garnuszku, dodać mleko i podgrzać do 36 stopni, wlać do drożdży i wymieszać by się rozpuściły.
  3. Dodać sól, cukier i prawie całą mąkę. Jeśli za mało, dodać więcej. Zagnieść i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  4. Wyrobić, uformować na okrągło i włożyć do wysmarowanej tortownicy o średnicy 24 cm. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  5. Piec przez 25 minut w dolnej części piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
  6. Po ostudzeniu okroić twarde brzegi i wierzch chleba. Przekroić na trzy części.

Nadzienie 1

  • 2 dl gęstego jogurtu
  • pół dużego ogórka
  • pół posiekanej czerwonej cebuli
  • 100 g sera feta
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
Ogórek zetrzeć na tarce o dużych otworach, posolić i zostawić na 10 minut. W tym czasie pokruszyć ser, posiekać cebulę i czosnek. Ogórek odcisnąć i wymieszać z jogurtem, serem, cebulą i czosnkiem. Dodać ewentualnie pieprz do smaku.

Nadzienie 2

  • 1,5 dl gęstej śmietany
  • 10 suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • bazylia
  • sól, pieprz do smaku
Pomidory odcedzić z oliwy i pokroić na małe kawałki. Wymieszać ze śmietaną, przecierem, bazylią, solą i pieprzem. Krążki chleba przełożyć przygotowanymi nadzieniami. Wierzch i boki posmarować majonezem wymieszanym z gęstą śmietaną. Udekorować według własnego gustu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...