piątek, 1 kwietnia 2011

Indyjski chlebek naan

Być może przepis na ten indyjski chlebek naan nie jest oryginalny i znawcy kuchni indyjskiej mogą mieć zastrzeżenia, ale jest on tak smaczny i łatwy do zrobienia, że chyba każdy wybaczy odstępstwo od oryginału. Na chlebki te można nakładać nadzienie jak na pizzę i po posypaniu startym serem żółtym zapiekać około 5 minut w piekarniku w temperaturze 160 stopni.

Składniki

20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
3 szklanki (7,5 dl) mąki
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
60 ml jogurtu
200 ml ciepłej wody

1. Drożdże rozrobić z cukrem i łyżką wody. Odstawić na 5 minut.
2. Do drożdży dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto (ręką lub mikserem).
3. Ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części i każdą z nich rozwałkować na stole posypanym mąką na okrągły lub owalny placuszek. 
5. Placki smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu po 2-3 minuty z każdej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...