Jednym z najpopularniejszych miejsc wegańskich
i wegetariańskich w Sztokholmie jest Heritage,
Stora Nygatan 11, Gamla Stan, czyli na Starym Mieście.
i wegetariańskich w Sztokholmie jest Heritage,
Stora Nygatan 11, Gamla Stan, czyli na Starym Mieście.
A tu możemy poczytać opinie o lokalu i serwowanym menu:
W Hermitage możemy zjeść lunch i posiłek wieczorny, bo lokal jest czynny codziennie w godzinach 11-20, w soboty 12-20. Atrakcją kulinarną jest pieczony własnoręcznie chleb oraz potrawy na wynos. Menu zmienia się codziennie, a restauracja serwuje dania z różnych kuchni świata. Znajdziemy tam potrawy afrykańskie, meksykańskie, marokańskie, ale tez pyszne naleśniki z serem wiejskim. Główne danie można zjeść już za 1nieco ponad 100 SEK, co jak na Sztokholm jest ceną bardzo atrakcyjną.
I jeszcze kilka restauracji wegetariańskich, a nawet wegańskich, zlokalizowanych tak, jak widać na mapie:
Pod numerem 1. mamy chińską knajpkę Lao Wai (kuchnia wegetariańska, ale i organiczna oraz wegańska) o skandynawskim wystroju. Czynna od poniedziałku do piątku w porze lunchu, od 11 do 14 oraz od wtorku do soboty a la carte w godz. od 17.30 do 22. Tu jest menu a la carte.Niedaleko Lao Wai znajduje się kolejna restauracja wege (adres: Katarina Bangata 19) Chutney, istniejąca od 1987 roku.
Lunch składa się tradycyjnie z dwóch dań wegańskich i bezglutenowych (kotleciki z ciecierzycy lub warzyw, dania indyjskie, tajskie, meksykańskie, francuskie) + ziemniaki + sosy wegańskie. Poza tym makarony, ryż, kuskus, bulgur, burrito. Zawsze są też mniejsze przekąski: halloumi i burger wegański. Można tu nawet zamówić organiczne wino.
Ceny całkiem przyjazne: lasagne lub bami goreng kosztuje tylko 75 SEK. Numer 3. na mapie - to kawiarnia Blå Lotus, tuż obok Chutneya.
Kawiarnia poleca duży wybór herbaty i kawy, domowe ciastka oraz kanapki.
Pod numerem 4. na mapie mamy restaurację Hermans, znaną nie tylko z wegetariańskiej kuchni, ale także z uroczych widoków z tarasu.
W kuchni dominują wpływy azjatyckie, środkowowschodnie, śródziemnomorskie i tex-mex. Największą popularnością wśród gości cieszą się: hummus, falafel i pakora. Ale Szwedzi nie mogą żyć bez ziemniaków i dlatego są one podstawą wielu potraw. A jak mówi jeden z właścicieli Hermans, rocznie zużywają 18 ton kartofli. Jak łatwo obliczyć, wychodzi 50 kg dziennie.
I ostatnia na naszej mapie restauracja wege w dzisiejszym przeglądzie - restauracja Örtagården (Nybrogatan 31). Jest to najstarsza sztokholmska restauracja wegetariańska, istnieje od 1980 roku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz