Bardzo elegancki deser na szczególne okazje, ale może być równie dobrze na ciepły wieczór letni lub wiosenny. Można zrezygnować z pestek granatu do dekoracji i polać deser samym miodem z dodatkiem kiwi.
Składniki
8-10 porcji
3/4 dl miodu
1/2 g szafranu
2,5 litra lodów waniliowych
4 owoce marakui (lub kiwi)
200 g mrożonych malin
0,5 litra sorbetu malinowego
pestki z jednego owocu granatu
1. Zagrzać miód z szafranem.
2. 3-litrową formę wyłożyć folią plastikową. Dno i boki obłożyć lodami.
3. Lody spryskać połową miodu z szafranem, posypać pestkami marakui (lub kiwi).
4. Maliny zmieszać z sorbetem i włożyć do formy, przykrywając wszystko pozostałymi lodami waniliowymi.
5. Formę zakryć folią lub talerzem i wstawić do zamrażarki.
6. Po zamrożeniu wyłożyć na talerz, udekorować resztą miodu z szafranem i pestkami granatu (opcjonalnie, bo można bez pestek).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz