piątek, 29 kwietnia 2011

Lussekatter z szafranem

Tradycyjne szwedzkie bułeczki z szafranem pieczone 13 grudnia w dniu św. Łucji. Jest to okres adwentu i w większości szwedzkich domów płoną wieczorami świeczki adwentowe. 
Składniki
  • 50 g drożdży
  • 200 g margaryny
  • 0,5 litra mleka
  • 1,5-2 g szafranu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1,5-2 dl cukru (ca 140-180 g)
  • 1 jajo
  • 900 g mąki pszennej
  • jajo do smarowania, rodzynki
  1. Pokruszyć drożdże w misce.
  2. Rozpuścić margarynę, dodać mleko i podgrzać do 37 stopni C. Wlać do drożdży i wymieszać by się rozpuściły.
  3. Dodać szafran, sól, cukier, jajo i prawie całą mąkę.
  4. Wyrobić ciasto tak długo by nie przyklejało się do miski. Dodać więcej mąki jeśli jest zbyt rzadkie.
  5. Zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem przez ok. 30-40 minut.
  6. Wyrobić i formować wałeczki grubości palca. Zawijając je w rożny sposób robi się z nich tradycyjne „lussekatter”.
  7. Położyć je na papierze na blachach i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Przykryć ściereczką.
  8. Udekorować wciśniętymi rodzynkami i posmarować jajkiem.
  9. Piec w temp. 225 stopni C przez ca 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...