niedziela, 31 lipca 2011

Cobbler z nektarynkami

Przepis jest zmodyfikowaną wersją recepty ze strony ugotuj.to.pl na cobbler z brzoskwiniami. Cobblery pochodzą ze Stanów Zjednoczonych i należą do licznej grupy prostych w wykonaniu ciast, w skład których wchodzą różne owoce (jabłka, nektarynki, brzoskwinie, morele, jagody, porzeczki, jeżyny) i  kruche ciasto. W przeciwieństwie do tart cobblery mają na dole warstwę owoców posypanych cukrem i ewentualnie przyprawami (cynamon, kardamon, wanilia), a na wierzchu kruchy placek.

Składniki ciasta
1 szklanka mąki
4 łyżki brązowego cukru nierafinowanego
50 g zimnej margaryny (lub masła)
100 ml jogurtu greckiego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli

Nadzienie
5 dojrzałych nektarynek
4 łyżki cukru 
cukier waniliowy
pół łyżki soku z cytryny
1 łyżka mąki

Wykonanie
1. Nagrzać piekarnik do 170 stopni
2. Zagnieść ciasto z podanych wyżej składników, łącząc najpierw mąkę z posiekaną margaryną.
3. Nektarynki pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem, wanilią, sokiem z cytryny i mąką.
4. Owoce ułożyć na dnie naczynia do zapiekania.
5. Na wierzch wyłożyć rozwałkowany kawałek ciasta kruchego, który przykryje całą powierzchnię owoców.
6. Piec 35-40 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...