poniedziałek, 1 sierpnia 2011

Ciasto z bananami i nektarynkami

Bardzo szybkie ciasto. Wszystko robi się mikserem. Zamiast nektarynek można stosować inne owoce np. truskawki, jagody, porzeczki, brzoskwinie, itd.

Składniki
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 g cukru
cukier wanilinowy
100 g margaryny
1 jajko
2 dojrzałe, duże banany
50 ml mleka (3 łyżki)
2 nektarynki

Wykonanie
1. Mąkę wymieszać z sodą.
2. Banany rozetrzeć widelcem.
3. Margarynę utrzeć z cukrem, ubijając dodać cukier wanilinowy i jajko.
4. Do margaryny dodać mąkę, banany i mleko i szybko wymieszać mikserem.
5. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 20-22 cm lub naczynia do pieczenia . Na wierzchu ułożyć kawałki nektarynek.
6. Piec w piecyku nagrzanym do 170 stopni przez 35-40 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...