poniedziałek, 4 lipca 2011

Tortilla

Ciasto na tortillę:

1 szklanka mąki
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
około 100 ml wody
2 łyżeczki oleju

1. Wymieszać razem wszystkie składniki i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w ściereczkę i trzymać przez godzinę w chłodzie.
2. Ciasto podzielić na 4 części i każdą rozwałkować na cienki placek (ok. 1 mm grubości).
3. Placki piec na suchej patelni po 2 minuty z każdej strony (aż pojawia się małe beżowe plamki).
4. Każdą tortillę przełożyć ulubionym farszem.

2 komentarze:

  1. Wygląda perfekcyjnie :-) Ja zwykle podaje kupne ale chętnie spróbuję zrobić domową tortillę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, szczególnie, że w kupowanej tortilli jest mnóstwo chemii i chociaż jestem z wykształcenia chemikiem, to tablicę Mendelejewa lubię tylko w książkach, a nie w żywności.
    Polecam także domowy chlebek naan
    http://kuchniaeuropa.blogspot.com/2011/04/indyjski-chlebek-naan.html

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...