wtorek, 19 lipca 2011

Pieczemy chleb - zakwas po szwedzku

Zakwas ze starej książki szwedzkiej robi się przez 5 dni, ale warto!

Zakwas
1. Wymieszać 2 dl ciepłej wody i 200 g mąki pszennej (lub żytniej) oraz jednio starte jabłko. Włożyc do słoika z zamknięciem.
2. Trzymać przez trzy dni w ciepłym miejscu (26-30 stopni) i codziennie zamieszać.
3. Czwartego dnia wyłożyć do misko, dodać 200 g mąki i 2 dl ciepłej wody.
4. Piątego dnia dodać 2 dl wody oraz 200 g mąki i rozłożyć na stole do wyschnięcia. Ja suszylam w piecyku w temp. 50-70 stopni.
5. Można dodatkowo rozdrobnić w moździerzu.

Tak wygląda wysuszony zakwas



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...