czwartek, 23 czerwca 2011

Burgery z kuskusa



Dzisiaj coś pysznego. Te burgery to według mnie mistrzostwo świata. Po pierwsze, szybko się robi. Po drugie, są pyszne!!! Po trzecie, naturalne i zdrowe. W przepisie tym można zamienić kuskus na quinoa.
Przepis jest mój własny (nie roszczę sobie jednak praw autorskich, hi, hi, hi) i prezentuje Wam poniżej:

Składniki
filiżanka kaszy kuskus
3/4 filiżanki startego sera żółtego
10 dag sera białego rozdrobionego widelcem (np. klinek)
1 starta marchewka (na grubych oczkach tarki)
2 jajka
2 łyżki mąki
2 młode cebulki z grubym szczypiorem (pokrojone cienko)
pieprz, sól, czosnek (lub curry zamiast czosnku - ja wole klimaty azjatyckie, więc daję łyżkę curry)

Wykonanie
1. Namoczyć kuskus według przepisu na opakowaniu (kilka minut)
2. Do ostudzonej kaszy dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. 
3. Przyprawić i zwilżonymi rękami formować kotleciki.
4. Smażyć na rozgrzanym oleju. 

Podawać zawinięte w pitę, lub tortillę z dodatkiem różnych warzyw albo z ziemniakami i sałatką.

2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...