sobota, 4 czerwca 2011

Gulasz z quornu

Quorn jest proteiną grzybową, dostępną w wielu krajach, stosowaną przez wegetarian zamiast mięsa. W Polsce można ją zastąpić od biedy kostkami sojowymi. Nie będzie to absolutnie to samo, ale trudno, chociaż cały czas liczę, że wreszcie w Polsce pojawią się produkty z protein grzybowych. Oby jak najszybciej... 

Składniki
30 dag quornu w kostkach
sos sojowy
30 dag pieczarek pokrajanych na cztery części każda
2 marchewki pokrajane w talarki
1 papryka pokrajana w kostkę
kawałek selera
700 ml wody
3 kostki rosołowe
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
1 dl śmietany

Wykonanie
1. Do niewielkiej ilości wody wsypać pieczarki, marchew, paprykę, seler.
2. Zagotować i dodać 3 kostki rosołowe
3. Zalać wodą i gotować przez 10 minut.
4. Na patelni podsmażyć na oleju kostki quornu przez 20 minut skrapiając je sosem sojowym.
5. Dodać quorn do warzyw, przyprawić solą i pieprzem. 
6. Zagęścić mąką.
Na koniec dodać do sosu 1 dl śmietany i szybko wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...