piątek, 3 czerwca 2011

Pierogi wegetariańskie pieczone

Te pierogi robi się z ciasta, w którym do mąki dodaje się ugotowane ziemniaki. Podobnego do ciasta na kopytka, ale z dodatkiem proszku do pieczenia. W przeciwieństwie do tradycyjnych polskich pierogów, są one pieczone w piekarniku. Poza tym są pyszne na gorąco i na zimno. Ziemniaki, jak zwykle w takich przypadkach, możemy ugotować kilka godzin wcześniej lub poprzedniego dnia. 

Składniki na ciasto
75 g miękkiej margaryny
4 ugotowane ziemniaki
ok. 3 dl mąki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Farsz
30 dag pieczarek
1 cebula
1 papryka czerwona w drobną kostkę
1 marchew w słupki
pół selera w słupki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
natka pietruszki
sól,  pieprz

1. Na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w krążki. Dodać resztę składników. Dusić ok. 10 minut. Dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić.
2. Zmieszać margarynę ze zmiksowanymi ziemniakami, solą, pieprzem, proszkiem do pieczenia. 
3. Dodać tyle mąki, żeby ciasto nie kleiło się do ręki.
4. Ciasto wałkować na stole posypanym mąką. Z ciasta wykrawać duże kółka o średnicy ok. 10 cm.
5. Do środka każdego kółka nakładać farsz. Dobrze zlepiać.
6. Okładać na blasze wyłożonej pergaminem lub folia aluminiową. 
7. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...