Na początek podsmażyłam na oleju marchewkę pokrajana w słupki, małe różyczki brokuła oraz kilka pieczarek. Nie wiedziałam, co robić dalej i wtedy postanowiłam dodać do warzyw kilka jajek z dodatkiem mleka, zasmażyć i włożyć do pity. W ten sposób powstał przepis na jajecznicę w picie (nie mylić z PIT-ami do urzędu skarbowego).
Składniki jajecznicy
2 marchewki pokrajane w słupki
1 cebula w piórka
kawałek brokuła w drobne różyczki
kawałek selera w słupki
5-6 pieczarek pokrojonych na duże kawałki
5 jajek
1 dl mleka
1. Na rozgrzanym oleju podsmażyć około 10 minut warzywa z pieczarkami do stanu al dente.
2. Jajka wymieszać z mlekiem i zasmażyć z warzywami.
3. Zawinąć w upieczone wcześniej pity.
Pita
2 dag drożdży
4 dl mąki
1 łyżka oleju
sól
woda
1. Drożdże rozrobić z dwoma łyżkami ciepłej wody (36 stopni)
2. Dodać olej, sól i mąkę.
3. Dodawać małymi porcjami wodę, aż ciasto będzie elastyczne.
4. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.
5. Podzielić na 6 kawałków, rozwałkować każdy na grubość ok. 1 cm.
6. Podpiec z obu stron na suchej rozgrzanej patelni (1-2 minut z każdej strony), żeby pity były białe, a nie przybrązowione.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz