wtorek, 26 lipca 2011

Pierogi wegetariańskie ze szpinakiem i zółtym serem

Chciałam zrobić pierogi ze szpinakiem i tofu, ale w moim sklepie nie było, zamiast tofu dodałam więc kawałek startego salami i goudy. Wszyscy byli zachwyceni smakiem. Ja zresztą też. Polecam wszystkim. Ciasto na pierogi klasyczne i bardzo szybkie. Trochę czasu zajmuje wałkowanie i lepienie. Ale warto!

Ciasto na pierogi
3 szklanki maki pszennej
ok. 300 ml wody (szklanka i jedna czwarta)
2 łyżeczki rozmrożonego szpinaku
sól
1 łyżka oleju
Wykonanie
Szpinak mieszamy w szklance z wodą i dodajemy do mąki. Zagniatamy ciasto, pod koniec dolewając wodę małymi dawkami. Kiedy ciasto jest elastyczne, wałkujemy i wycinamy szklanką (lub specjalnymi plastikowymi foremkami) większe lub mniejsze kółka. Nadziewamy je szpinakowym farszem z następujących składników:

Składniki na farsz
1 opakowanie mrożonego szpinaku (lub 2 razy więcej świeżego)
1 duża cebula posiekana
10 dag żółtego sera (startego na tarce)
2 łyżki śmietany 12 lub 18 proc.
sól, pieprz, gałka muszkatołowa (starta)
Wykonanie farszu
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę. Dodajemy rozmrożony szpinak. Podsmażamy razem ok 10 minut. Dodajemy starty ser oraz śmietanę. Przyprawiamy solidnie sola, pieprzem i gałką. Farszem nadziewamy ciasto i gotujemy we wrzącej wodzie około 5 minut. Po wrzuceniu do wody, sprawdzamy, czy pierogi nie przywierają do dna. Kiedy wypłyną na powierzchnię wody, wyjmujemy.

2 komentarze:

  1. Podoba mi sie to lekko zielonkawe ciasto. Farsz tez bardzo w moim guscie (choc, jak znam siebie, dodalabym jeszcze czosnku - wszak ze szpinakiem tworzy zgrana pare :))

    OdpowiedzUsuń
  2. pomysł na ciasto mi się szalenie podoba:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...