poniedziałek, 11 lipca 2011

Kotlety z soczewicy zielono-brązowej

Ugotowałam trzy duuuże garści soczewicy. Po odsączeniu możemy do niej dodawać różne składniki, ale "żelaznymi" dodatkami jest podsmażona na oleju cebulka i dużo posiekanej natki pietruszki lub kolendry, albo jednej i drugiej. Jeżeli tolerujemy w kuchni jajka, można jedno dodać (sklei nam masę). Dosypujemy bułkę tartą lub mąkę i przyprawiamy solą, pieprzem, zmiażdżoną kolendrą, curry, itd. do wyboru, do koloru, co kto lubi. Można dodać kawałek posiekanej papryki, a z przypraw zamiast powyższych albo dodatkowo posiekany ząbek czosnku. Itd. No i najważniejsze, tak konstruować dodatki, żeby nam się masa formowała w kotleciki.Na koniec panierujemy w bułce tartej wymieszanej z sezamem i siemieniem lnianym.
Na wierzchu kotlecików są kleksy majonezu wymieszanego z niewielkim dodatkiem chrzanu z żurawinami.

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...