sobota, 23 lipca 2011

Gołąbki wegańskie

Do gołąbków wybieramy najpierw ścisłą, dosyć dużą kapustę. Wkładamy ją do szerokiego garnka z wrzącą, posoloną wodą. Kiedy wierzchnie liście zaczynają robić się miękkie (po10-15 minutach), oddzielamy je od głąba (zwanego także kaczanem) i odkładamy na duży talerz. Liście te będziemy potem nadziewać farszem. Natomiast małe liście, pozostałe na główce kapusty zdejmujemy i układamy na dnie naczynia do duszenia gołąbków oraz na wierzch gołąbków.

Farsz
20 dag ryżu arborio (lub innego "klejącego się" po ugotowaniu)
40 dag mielonej soi firmy Quorn  (może być chyba nasz granulat sojowy)
1 posiekana cebula
sól, pieprz, majeranek
Wykonanie
1. Cebulę podsmażyć na oleju na patelni.
2. Ryż ugotować na miękko.
3. Ryż wyrobić ręką z lekko rozmrożonym z farszem sojowym oraz z cebulą.
4. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
5. Farszem nadziewać liście kapusty.
6. Gołąbki podsmażyć na rozgrzanym oleju na dużej patelni.
7. Przełożyć do szerokiego rondla, wyłożonego małymi liśćmi kapusty.
8. Zalać rosołem warzywnym.
9. Dusić przez 30-40 minut.
10. Dodać koncentrat pomidorowy (3 łyżki) rozrobiony z niewielką ilością wody.
11. Dodać śmietanę rozrobioną z mąką.
12. Delikatnie wymieszać i zagotować przez 2-3 minuty.
W wersji szwedzkiej gołąbki podajemy z gotowanymi ziemniakami i dżemem z borówek.

2 komentarze:

  1. gołąbki bez mięsa są takie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. No właśnie! Nie mogę sobie wyobrazić, jak kiedyś mogłam jeść gołąbki z mięsem, w ogóle cokolwiek z mięsem. Życie bez mięsa jest super!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...