wtorek, 19 lipca 2011

Chleb z zakwasu szwedzkiego

zakwasu robimy chleb w następujący sposób:

1. Wzięłam 4 łyżki zakwasu oraz 2 dl ciepłej wody i trochę zmiksowałam. Dodałam 2 dl mąki pszennej i zostawiłam do następnego dnia.
2. Dodałam 2 dl ciepłej wody, 10 g drożdży (na wszelki wypadek, żeby dobrze wyrosło), 15 g soli, trochę kminku i około 200 g maki orkiszowej (jak nie mamy, można też dodać zwykłą pszenną).
3. Wyrobiłam ciasto i zostawiłam w cieple na godzinę.
5. Wyłożyłam ciasto do miski wysypanej mąką, aby wyrastało przez ok. 2 godziny. Odwróciłam do góry nogami na blachę i piekłam 40-50 minut w T = 200 stopni.

2 komentarze:

  1. Witam, chciałbym skorzystać z tego przepisu.
    Ale nie wiem co to za jednostka dl ????
    Proszę o odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  2. Późno odpowiadam, bo byłam na wakacjach.
    1 dl oznacza jeden decylitr, czyli dziesiątą część litra. Mówiąc prościej 100 ml, czyli nieco więcej niż 1/3 tradycyjnej szklanki (250 ml).

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...