czwartek, 23 czerwca 2011

Burgery z kuskusa



Dzisiaj coś pysznego. Te burgery to według mnie mistrzostwo świata. Po pierwsze, szybko się robi. Po drugie, są pyszne!!! Po trzecie, naturalne i zdrowe. W przepisie tym można zamienić kuskus na quinoa.
Przepis jest mój własny (nie roszczę sobie jednak praw autorskich, hi, hi, hi) i prezentuje Wam poniżej:

Składniki
filiżanka kaszy kuskus
3/4 filiżanki startego sera żółtego
10 dag sera białego rozdrobionego widelcem (np. klinek)
1 starta marchewka (na grubych oczkach tarki)
2 jajka
2 łyżki mąki
2 młode cebulki z grubym szczypiorem (pokrojone cienko)
pieprz, sól, czosnek (lub curry zamiast czosnku - ja wole klimaty azjatyckie, więc daję łyżkę curry)

Wykonanie
1. Namoczyć kuskus według przepisu na opakowaniu (kilka minut)
2. Do ostudzonej kaszy dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. 
3. Przyprawić i zwilżonymi rękami formować kotleciki.
4. Smażyć na rozgrzanym oleju. 

Podawać zawinięte w pitę, lub tortillę z dodatkiem różnych warzyw albo z ziemniakami i sałatką.

środa, 22 czerwca 2011

Placuszki naleśnikowe ze śmietaną i truskawkami

Placuszki robi się bardzo szybko z ciasta naleśnikowego. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, którą osiągamy przez dodanie odpowiedniej ilości mąki. Z takiego ciasta smażymy placuszki:
Photobucket
Na każdy kładziemy kleks śmietany z cukrem pudrem oraz truskawki podgotowane kilka minut z cukrem.
Photobucket

Photobucket

poniedziałek, 20 czerwca 2011

Burgery z buraczkami i płatkami owsianymi

Młode buraczki wykorzystałam do zrobienia burgerów z płatkami owsianymi. Poza przyprawami są w nich migdały i orzechy włoskie.
Składniki
2 ugotowane i starte na grubych oczkach buraki
pół filiżanki płatków owsianych ugotowanych
pół filiżanki płatków owsianych niegotowanych
jedna cebula posiekana
2 łyżki posiekanych migdałów
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki sezamu
2 łyżki posiekanych liści selera
1 łyżeczka sosu sojowego
przyprawa wegetariańska
(lub inne przyprawy, np curry)
opcjonalnie 1 jajko i bułka tarta
Wykonanie
1. Zmieszać wszystkie składniki i wyrobić ręką. Jeżeli nie będzie można formować kotlecików, dodać jajko i odrobinę bułki tartej.
2. Kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.
3. Gorące kotleciki wkładać między dwie połówki bułek, dodając sałatę, ogórki, pomidory, rzodkiewki oraz sos:
Sos
Do filiżanki majonezu (aby był mniej kaloryczny, można zmieszać z jogurtem greckim lub bałkańskim), dodać dwie łyżki keczupu. Wymieszać. Można też wsypać trochę curry.

wtorek, 14 czerwca 2011

Polski chleb nie gorszy od bagietek

Niedawno pisałam o najlepszych bagietkach w Paryżu. Nie mamy w tradycji takich wyrobów piekarniczych, bo  w naszych piekarniach "królem" jest zazwyczaj pachnący chlebek z chrupiącą skórką. Taki jak np. z piekarni "Andrzej Szydłowski" w Gdańsku. Właściciel tego istniejącego już kilkadziesiąt lat zakładu otrzymał od Światowej Unii Piekarzy i Cukierników tytuł najlepszego piekarza za rok 2009 i 2010.
Organizacja ta zrzesza piekarzy i cukierników z całego świata i ma swoją siedzibę w Hiszpanii. Powstała ona w 1931 roku z inicjatywy 11 krajów europejskich, w tym Polski. Ostatni kongres Unii odbył się we wrześniu 2010 roku w Poznaniu.
Pan Andrzej Szydłowski ze swoim chlebem
Przepis pana Szydłowskiego na chleb

7 bochenków po 350 g
500 g mąki pszennej 550
500 g mąki żytniej 720
30 g drożdży
25 g soli
900 ml wody
Wyrabiamy dokładnie ciasto ze wszystkich składników.Odstawiamy na 45 minut, ale po 20 minutach przebijamy ciasto szpikulcem, aby go napowietrzyć. Po wyrośnięciu formujemy bochenki i odstawiamy je w ciepłe miejsce na godzinę. Nacinamy każdy bochenek np. na krzyż. Piecyk nagrzewamy do 250 stopni. Wstawiamy chleby, piekąc je 30 minut i stopniowo redukując temperaturę do 200 stopni.

piątek, 10 czerwca 2011

Jajecznica z warzywami + pita

Na początek podsmażyłam na oleju marchewkę pokrajana w słupki, małe różyczki brokuła oraz kilka pieczarek. Nie wiedziałam, co robić dalej i wtedy postanowiłam dodać do warzyw kilka jajek z dodatkiem mleka, zasmażyć i włożyć do pity. W ten sposób powstał przepis na jajecznicę w picie (nie mylić z PIT-ami do urzędu skarbowego).

Składniki jajecznicy
2 marchewki pokrajane w słupki
1 cebula w piórka 
kawałek brokuła w drobne różyczki
kawałek selera w słupki
5-6 pieczarek pokrojonych na duże kawałki
5 jajek
1 dl mleka 

1. Na rozgrzanym oleju podsmażyć około 10 minut warzywa z pieczarkami do stanu al dente.
2. Jajka wymieszać z mlekiem i zasmażyć z warzywami. 
3. Zawinąć w upieczone wcześniej pity.

Pita 
2 dag  drożdży
4 dl mąki
1 łyżka oleju
sól
woda

1.  Drożdże rozrobić z  dwoma łyżkami ciepłej wody (36 stopni)
2. Dodać olej, sól i mąkę.
3. Dodawać małymi porcjami wodę, aż ciasto będzie elastyczne.
4. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.
5. Podzielić na 6 kawałków, rozwałkować każdy na grubość ok. 1 cm.
6. Podpiec z obu stron na suchej rozgrzanej patelni (1-2 minut z każdej strony), żeby pity były białe, a nie przybrązowione.


sobota, 4 czerwca 2011

Gulasz z quornu

Quorn jest proteiną grzybową, dostępną w wielu krajach, stosowaną przez wegetarian zamiast mięsa. W Polsce można ją zastąpić od biedy kostkami sojowymi. Nie będzie to absolutnie to samo, ale trudno, chociaż cały czas liczę, że wreszcie w Polsce pojawią się produkty z protein grzybowych. Oby jak najszybciej... 

Składniki
30 dag quornu w kostkach
sos sojowy
30 dag pieczarek pokrajanych na cztery części każda
2 marchewki pokrajane w talarki
1 papryka pokrajana w kostkę
kawałek selera
700 ml wody
3 kostki rosołowe
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
1 dl śmietany

Wykonanie
1. Do niewielkiej ilości wody wsypać pieczarki, marchew, paprykę, seler.
2. Zagotować i dodać 3 kostki rosołowe
3. Zalać wodą i gotować przez 10 minut.
4. Na patelni podsmażyć na oleju kostki quornu przez 20 minut skrapiając je sosem sojowym.
5. Dodać quorn do warzyw, przyprawić solą i pieprzem. 
6. Zagęścić mąką.
Na koniec dodać do sosu 1 dl śmietany i szybko wymieszać.

piątek, 3 czerwca 2011

Pierogi wegetariańskie pieczone

Te pierogi robi się z ciasta, w którym do mąki dodaje się ugotowane ziemniaki. Podobnego do ciasta na kopytka, ale z dodatkiem proszku do pieczenia. W przeciwieństwie do tradycyjnych polskich pierogów, są one pieczone w piekarniku. Poza tym są pyszne na gorąco i na zimno. Ziemniaki, jak zwykle w takich przypadkach, możemy ugotować kilka godzin wcześniej lub poprzedniego dnia. 

Składniki na ciasto
75 g miękkiej margaryny
4 ugotowane ziemniaki
ok. 3 dl mąki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Farsz
30 dag pieczarek
1 cebula
1 papryka czerwona w drobną kostkę
1 marchew w słupki
pół selera w słupki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
natka pietruszki
sól,  pieprz

1. Na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w krążki. Dodać resztę składników. Dusić ok. 10 minut. Dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić.
2. Zmieszać margarynę ze zmiksowanymi ziemniakami, solą, pieprzem, proszkiem do pieczenia. 
3. Dodać tyle mąki, żeby ciasto nie kleiło się do ręki.
4. Ciasto wałkować na stole posypanym mąką. Z ciasta wykrawać duże kółka o średnicy ok. 10 cm.
5. Do środka każdego kółka nakładać farsz. Dobrze zlepiać.
6. Okładać na blasze wyłożonej pergaminem lub folia aluminiową. 
7. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.

środa, 1 czerwca 2011

Tort kanapkowy bez okazji

Kolejny tort kanapkowy, tym razem bez okazji. Chleb pieczony w okrągłej tortownicy z podwójnej porcji składników według przepisu

Nadzienie do tortu 

1. warstwa
3 jajka na twardo posiekane
1 jabłko posiekane
1/2 dl posiekanego pora
2 łyżeczki curry
1 dl śmietany

2. warstwa
2 awokado pokrojone w kosteczkę
1 jabłko pokrojone w kosteczkę
1/2 dl pora posiekanego
10 oliwek pokrojonych w plasterki
1 dl białego serka śmietankowego lub majonezu
sól, pieprz

Do posmarowania wierzchu i boków tortu
2 dl majonezu
1 dl śmietany 18 proc.

Do dekoracji
pomidorki koktajlowe
kiełki słonecznika
papryka czerwona
owoce miechunkiperuwiańskiej
Miechunka peruwiańska
Po upieczeniu i wystudzenia chleba, kroimy go na trzy części w poprzek, jak zwykły biszkopt, i smarujemy każdą warstwę nadzieniem. Wierzch i boki smarujemy majonezem ze śmietaną i dekorujemy. Końcowy efekt na zdjęciu:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...