Tradycyjne szwedzkie bułeczki z szafranem pieczone 13 grudnia w dniu św. Łucji. Jest to okres adwentu i w większości szwedzkich domów płoną wieczorami świeczki adwentowe.
Składniki
- 50 g drożdży
- 200 g margaryny
- 0,5 litra mleka
- 1,5-2 g szafranu
- 0,5 łyżeczki soli
- 1,5-2 dl cukru (ca 140-180 g)
- 1 jajo
- 900 g mąki pszennej
- jajo do smarowania, rodzynki
- Pokruszyć drożdże w misce.
- Rozpuścić margarynę, dodać mleko i podgrzać do 37 stopni C. Wlać do drożdży i wymieszać by się rozpuściły.
- Dodać szafran, sól, cukier, jajo i prawie całą mąkę.
- Wyrobić ciasto tak długo by nie przyklejało się do miski. Dodać więcej mąki jeśli jest zbyt rzadkie.
- Zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem przez ok. 30-40 minut.
- Wyrobić i formować wałeczki grubości palca. Zawijając je w rożny sposób robi się z nich tradycyjne „lussekatter”.
- Położyć je na papierze na blachach i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Przykryć ściereczką.
- Udekorować wciśniętymi rodzynkami i posmarować jajkiem.
- Piec w temp. 225 stopni C przez ca 10 minut.