piątek, 29 kwietnia 2011

Lussekatter z szafranem

Tradycyjne szwedzkie bułeczki z szafranem pieczone 13 grudnia w dniu św. Łucji. Jest to okres adwentu i w większości szwedzkich domów płoną wieczorami świeczki adwentowe. 
Składniki
  • 50 g drożdży
  • 200 g margaryny
  • 0,5 litra mleka
  • 1,5-2 g szafranu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1,5-2 dl cukru (ca 140-180 g)
  • 1 jajo
  • 900 g mąki pszennej
  • jajo do smarowania, rodzynki
  1. Pokruszyć drożdże w misce.
  2. Rozpuścić margarynę, dodać mleko i podgrzać do 37 stopni C. Wlać do drożdży i wymieszać by się rozpuściły.
  3. Dodać szafran, sól, cukier, jajo i prawie całą mąkę.
  4. Wyrobić ciasto tak długo by nie przyklejało się do miski. Dodać więcej mąki jeśli jest zbyt rzadkie.
  5. Zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem przez ok. 30-40 minut.
  6. Wyrobić i formować wałeczki grubości palca. Zawijając je w rożny sposób robi się z nich tradycyjne „lussekatter”.
  7. Położyć je na papierze na blachach i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Przykryć ściereczką.
  8. Udekorować wciśniętymi rodzynkami i posmarować jajkiem.
  9. Piec w temp. 225 stopni C przez ca 10 minut.

Semlor - bułeczki szwedzkie - mhmmm.... pycha

* 100 g margaryny
* 50 g drożdży
* 0,5 litra mleka
* 0,5 łyżeczki soli
* 1 dl cukru
* 13 dl mąki pszennej
* 1 jajo do smarowania
* 200 g migdałów
* 1,5 dl cukru
* 1,5-2 dl śmietanki
* cukier puder do posypania
* 1,5-2 dl śmietanki kremówki do dekoracji

1. Pokruszyć drożdże. Rozpuścić margarynę, dodać mleko i podgrzać do 37 stopni. Wlać do drożdży i wymieszać.
2. Dodać sól, cukier i większość mąki. Wyrobić aż ciasto przestanie przyklejać się do boków miski, ewentualnie dodać więcej mąki.
3. Zostawić do wyrośnięcia ok. 20-30 minut.
4. Ciasto wyłożyć na stolnicę, lekko wyrobić i podzielić na ok. 30 części. Z każdej uformować kulkę i położyć na blasze.
5. Pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
6. Posmarować jajkiem.
7. Piec w 250 stopniach przez 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
8. Z ostudzonych bułeczek odkroić wierzch i wygrzebać miąższ.
9. Miąższ rozdrobnić, wymieszać z cukrem, mielonymi migdałami i śmietanką.
10. Masą wypełnić bułeczki, udekorować bitą śmietaną, przykryć wieczkiem i posypać cukrem pudrem.
Zdjęcie Per Ola Wiberg

środa, 13 kwietnia 2011

Sztokholm wege

Jednym z najpopularniejszych miejsc wegańskich
i wegetariańskich w Sztokholmie jest Heritage
Stora Nygatan 11, Gamla Stan, czyli na Starym Mieście.


A tu możemy poczytać opinie o lokalu i serwowanym menu:
W Hermitage możemy zjeść lunch i posiłek wieczorny, bo lokal jest czynny codziennie w godzinach 11-20, w soboty 12-20. Atrakcją kulinarną jest pieczony własnoręcznie chleb oraz potrawy na wynos. Menu zmienia się codziennie, a restauracja serwuje dania z różnych kuchni świata. Znajdziemy tam potrawy afrykańskie, meksykańskie, marokańskie, ale tez pyszne naleśniki z serem wiejskim. Główne danie można zjeść już za 1nieco ponad  100 SEK, co jak na Sztokholm jest ceną bardzo atrakcyjną.
I jeszcze kilka restauracji wegetariańskich, a nawet wegańskich, zlokalizowanych tak, jak widać na mapie:
Pod numerem 1. mamy chińską knajpkę Lao Wai (kuchnia wegetariańska, ale i organiczna oraz wegańska) o skandynawskim wystroju. Czynna od poniedziałku do piątku w porze lunchu, od 11 do 14 oraz od wtorku do soboty a la carte w godz. od 17.30 do 22. Tu jest menu a la carte.
Niedaleko Lao Wai znajduje się kolejna restauracja wege (adres: Katarina Bangata 19) Chutney, istniejąca od 1987 roku. 
Lunch składa się tradycyjnie z dwóch dań wegańskich i bezglutenowych (kotleciki z ciecierzycy lub warzyw, dania indyjskie, tajskie, meksykańskie, francuskie) + ziemniaki + sosy wegańskie. Poza tym makarony, ryż, kuskus, bulgur, burrito. Zawsze są też mniejsze przekąski: halloumi i burger wegański. Można tu nawet zamówić organiczne wino.
Ceny całkiem przyjazne: lasagne lub bami goreng kosztuje tylko  75 SEK.
Numer 3. na mapie - to kawiarnia Blå Lotus, tuż obok Chutneya. 
Kawiarnia poleca duży wybór herbaty i kawy, domowe ciastka oraz kanapki.
Pod numerem 4. na mapie mamy restaurację Hermans, znaną nie tylko z wegetariańskiej kuchni, ale także z uroczych widoków z tarasu.
W kuchni dominują wpływy azjatyckie, środkowowschodnie, śródziemnomorskie i tex-mex. Największą popularnością wśród gości cieszą się: hummus, falafel i pakora. Ale Szwedzi nie mogą żyć bez ziemniaków i dlatego są one podstawą wielu potraw. A jak mówi jeden z właścicieli Hermans, rocznie zużywają 18 ton kartofli. Jak łatwo obliczyć, wychodzi 50 kg dziennie.
I ostatnia na naszej mapie restauracja wege w dzisiejszym przeglądzie - restauracja  Örtagården (Nybrogatan 31). Jest to najstarsza sztokholmska restauracja wegetariańska, istnieje od 1980 roku.

Tort wegetariański wiosenny

Kolejny tort wegetariański z tanim i prostym nadzieniem, w skład którego wchodzą m.in. rzodkiewki, ogórek i koperek, czyli taki wiosenny: pachnący świeżością i cieszący oczy kolorami. Jak zwykle ciasto na chleb tu

Nadzienie
3 jajka ugotowane na twardo i posiekane
pęczek posiekanych rzodkiewek
posiekany ogórek
pół papryki czerwonej lub żółtej pokrojonej w drobną kostkę
posiekany koperek (2-3 łyżki)
sól, pieprz 
2 dl śmietany 18 proc.
2 dl majonezu

1. Połączyć jajka z rzodkiewką, ogórkiem, papryką i koperkiem.
2. Majonez wymieszać ze śmietaną.
3. Połowę majonezu wmieszać w nadzienie, którym przełożyć krążki chleba.
4. Resztą majonezu posmarować wierzch i boki tortu.
5. Udekorować według własnego poczucia estetyki. 


Tort wegetariański z jajkami

Dzisiaj mamy tort wegetariański z masą z gotowanych na twardo jajek o smaku curry. Jeżeli ktoś nie lubi curry, może z niego zrezygnować i dodać tylko posiekany koperek lub szczypiorek albo jedno i drugie. Przepis na chlebek tu

Składniki na nadzienie
3 jajka na twardo posiekane
1 kwaskowate jabłko pokrojone w małą kostkę
1/2 dl posiekanego drobno pora
2 łyżeczki curry
1 dl gęstej śmietany
1 pęczek koperku
sól, pierz do smaku
1 dl majonezu i  1 dl śmietany (18 proc.) do wysmarowania wierzchu i boków tortu
składniki do przybrania

1. Połączyć wszystkie składniki nadzienia. Przyprawić solą, pieprzem i wymieszać ze śmietaną.
2. Nadzieniem przełożyć warstwy chlebowe.
3. Boki i wierzch tortu posmarować majonezem połączonym ze śmietaną.
4. Tort przybrać według własnego gustu i wstawić na 2-3 godziny do lodówki.

wtorek, 5 kwietnia 2011

Wegetariański Paryż


Maoz to międzynarodowa sieć specjalizująca się w serwowaniu falafli. David Lebovitz poleca menu z paryskich "outletów" Maoz (jeden w V dzielnicy, rue Xavier Rivas). Dodatkiem do falafli są surówki z kapusty, sałatki z kuskusa, pikle warzywne, marynowane marchewki itd.


Specjalnością Bob's Kitchen 74 rue des Gravilliers są soki, smoothies, muffinki, apple pie, organiczne jogurty, naleśniki:

Minimalistyczny wystrój, cicha muzyka jazzowa w tle, miła obsługa sprawiają że miejsce to stało się ostatnio jednym z najmodniejszych wegetariańskich miejsc w mieście.
 Właściciel Marc Grossman jest także autorem dwóch książek, które można kupić na miejscu:
I jeszcze można zabrać coś ze sobą:
Niedaleko Centrum Pompidou mieści się Le potager do Marais (rue Rambuteau).


Piękne wnętrza, a obok sklep, w którym można kupować wiele pyszności (tu)

W menu na przykład quinoa burger z sosem z orzeszkami piniowymi, piure z marchewki, surówka:
A na deser flan z marchewki i pomarańczy:

A na koniec restauracje organiczne i bio:



Deser lodowy z pestkami granatu

 Bardzo elegancki deser na szczególne okazje, ale może być równie dobrze na ciepły wieczór letni lub wiosenny. Można zrezygnować z pestek granatu do dekoracji i polać deser samym miodem z dodatkiem kiwi.



Składniki

8-10 porcji
3/4 dl miodu
1/2 g szafranu
2,5 litra lodów waniliowych
4 owoce marakui (lub kiwi)
200 g mrożonych malin
0,5 litra sorbetu malinowego
pestki z jednego owocu granatu

1. Zagrzać miód z szafranem.
2. 3-litrową formę wyłożyć folią plastikową. Dno i boki obłożyć lodami.
3.  Lody spryskać połową miodu z szafranem, posypać pestkami marakui (lub kiwi).
4. Maliny zmieszać z sorbetem i włożyć do formy, przykrywając wszystko pozostałymi lodami waniliowymi.
5.  Formę zakryć folią lub talerzem i wstawić do zamrażarki.
6. Po zamrożeniu wyłożyć na talerz, udekorować resztą miodu z szafranem i pestkami granatu (opcjonalnie, bo można bez pestek).

poniedziałek, 4 kwietnia 2011

Wegetariański Londyn

W Londynie można znaleźć wiele wegetariańskich restauracji i barów, bo jest to w końcu tygiel ras i narodowości. Na poniższej stronie znajdziemy kilka z nich.

Niedaleko Soho znajduje się restauracja Tibits, serwująca na przykład w porze lunchu ponad 35 sałatek, snacki, zupy oraz kilka razy dziennie wyciskane, świeże soki.


Na Soho znajduje się również Mildreds
West End of London zaprasza nas do Woodlands Restaurant

Stoke Newington Church Street to knajpka "Rasa" z wegetariańską kuchnią indyjską. 
W Beatroot na 97 Berwick Street, Soho serwują ponoć świetną mussakę, quiche,sałatki z brokułów, marchwi z pestkami z dyni, z buraków. Poza tym można samemu komponować potrawy za określoną cenę.
W "Kastoori" na Upper Tooting Road jedzą ci, którzy lubią kulinarne wpływy z Afryki wschodniej.

piątek, 1 kwietnia 2011

Indyjski chlebek naan

Być może przepis na ten indyjski chlebek naan nie jest oryginalny i znawcy kuchni indyjskiej mogą mieć zastrzeżenia, ale jest on tak smaczny i łatwy do zrobienia, że chyba każdy wybaczy odstępstwo od oryginału. Na chlebki te można nakładać nadzienie jak na pizzę i po posypaniu startym serem żółtym zapiekać około 5 minut w piekarniku w temperaturze 160 stopni.

Składniki

20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
3 szklanki (7,5 dl) mąki
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
60 ml jogurtu
200 ml ciepłej wody

1. Drożdże rozrobić z cukrem i łyżką wody. Odstawić na 5 minut.
2. Do drożdży dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto (ręką lub mikserem).
3. Ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części i każdą z nich rozwałkować na stole posypanym mąką na okrągły lub owalny placuszek. 
5. Placki smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu po 2-3 minuty z każdej strony.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...