poniedziałek, 20 czerwca 2011

Burgery z buraczkami i płatkami owsianymi

Młode buraczki wykorzystałam do zrobienia burgerów z płatkami owsianymi. Poza przyprawami są w nich migdały i orzechy włoskie.
Składniki
2 ugotowane i starte na grubych oczkach buraki
pół filiżanki płatków owsianych ugotowanych
pół filiżanki płatków owsianych niegotowanych
jedna cebula posiekana
2 łyżki posiekanych migdałów
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki sezamu
2 łyżki posiekanych liści selera
1 łyżeczka sosu sojowego
przyprawa wegetariańska
(lub inne przyprawy, np curry)
opcjonalnie 1 jajko i bułka tarta
Wykonanie
1. Zmieszać wszystkie składniki i wyrobić ręką. Jeżeli nie będzie można formować kotlecików, dodać jajko i odrobinę bułki tartej.
2. Kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.
3. Gorące kotleciki wkładać między dwie połówki bułek, dodając sałatę, ogórki, pomidory, rzodkiewki oraz sos:
Sos
Do filiżanki majonezu (aby był mniej kaloryczny, można zmieszać z jogurtem greckim lub bałkańskim), dodać dwie łyżki keczupu. Wymieszać. Można też wsypać trochę curry.

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...