Zupę tę możemy zrobić z soczewicy czerwonej, brązowej, zielonej lub... czarnej. Ja zmieszałam soczewicę czerwoną z zieloną.
Składniki
2,5 dl soczewicy czerwonej
1,5 dl soczewicy zielonej
3 kostki rosołowe warzywne (lub wegańskie bez żadnej chemii w stylu glutaminianów lub inozynianów)
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 puszka pomidorów całych lub w kawałkach
bazylia świeża lub suszona
sól, pieprz
Wykonanie
1. Do garnka wlać 1,5 litra wody i dodać kostki rosołowe. Wsypać soczewicę. Gotować, aż będzie miękka.
2. Dodać koncentrat i pomidory z puszki.
3. Przyprawić solą, pieprzem, bazylią.
ciekawa jestem jak smakuje soczewica, nie miałam okazji jeść.
OdpowiedzUsuńSoczewicę uwielbiam (najbardziej czerwoną i żółtą)- więc i zupka by mi posmakowała;)
OdpowiedzUsuń