poniedziałek, 24 października 2011

Pasztet z cukinii i patisona

Zamiast patisona może być więcej cukinii lub odwrotnie. Można też dodać bakłażana.

Składniki
1 cukinia (30 cm)
1 patison (średnica 10 cm)
1 cebula
3 duże pieczarki
1 jajko
15 dag sera żółtego
1 marchew
1 pęczek natki pietruszki (posiekanej)
2,5 dl bułki tartej
0,5 dl mąki orzechowej (zamiast mąki można dać więcej bułki lub dodać 3-4 łyżki kaszy manny)
1 dl oleju
sól  pieprz, zmielona kolendra (lub curry) albo inny zestaw przypraw
Wykonanie
1. Zetrzeć patisona i cukinię na tarce (duże dziurki). Lekko posolić. Odstawić na 5 minut. Odsączyć wodę.
2. Ser żółty, pieczarki i marchew zetrzeć na dużych otworach tarki.
3. Dodać pozostałe składniki. i wymieszać.
4. Przyprawić wg. gustu.
5. Piec w podłużnej blaszce dł. ok 24 cm 50 minut w T=200 stopni.
Jeżeli ktoś nie wie, to tak wygląda patison

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...