Składniki
2 dl czerwonej soczewicy
1 cebula
pieprz, sol,
kumin
3 ząbki czosnku
garść prażonych pestek słoneczników
1 dl bulguru
40 g sera startego
1 jajko
0,5 dl bułki tartej
nasiona sezamu lub nasion lnu do panierowania
Wykonanie
1.Kaszę bulgur zalać wrzątkiem i trzymać 10 minut.
2. Soczewicę ugotować w niewielkiej ilości wody do miękkości (około 20 minut).
3. Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę, przyprawioną pieprzem, solą, kuminem. Dodać soczewicę.4. Do soczewicy dodać bulgur, jajko, starty ser, prażony słonecznik oraz tyle bułki tartej, żeby mozna było formować kotleciki.
5. Smażyć na oleju po kilka minut z każdej strony.
Fajnie tu u Ciebie...miło mi:-)
OdpowiedzUsuńmam problem, bo moj mąż ze względów na religię nie jada miesa (ani produktow mogących być "życiem" - w tym jajka) i juz nie wiem co mam mu gotowac. Ma pani tutaj kuchnię dla wegetarian, ale w przepisach jest jajko, czym mozna je ewentualnie zastąpic?
OdpowiedzUsuńdziekuje z gory za odp
pozdrawiam anna
Zamiast jajka można dodać po prostu trochę mąki, która "zlepi" wszystkie składniki.
OdpowiedzUsuń