sobota, 10 września 2011

Tort z okazji urodzin Maćka

Składniki na biszkopt:
4 jajka
szklanka (2,5 dla) cukru
3 dl mąki pszennej
0,5 dl (3,5 łyżek) mąki ziemniaczanej
1 łyżka (płaska) proszku do pieczenia

Wykonanie
Ubijamy 4 jajka (całe) ze szklanką (2,5 dl czyli 250 ml) cukru. 
Dolewamy 1 dl wrzątku. 
Dodajemy 3 dl mąki pszennej i 0,5 dl maki ziemniaczanej, 1 łyżkę (płaską) proszku do pieczenia i ew. wanilię.
Pieczemy w tortownicy (wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą) w T = 175 stopni.
Warstwy biszkoptu zostały przełożone dżemem malinowym i ubitą śmietanką z 1 łyżeczką cukru pudru. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...