wtorek, 9 sierpnia 2011

Barszczyk wegański

Jest to barszczyk wegański bez żadnych konserwantów i dodatków chemicznych. Wszystko naturalne, świeże, a warzywa i owoce lokalne.

Składniki
1 kg buraków
1 cebula
1 duże jabłko
3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
kilka ziarenek pieprzu
kilka ziarenek ziela angielskiego
sól, pieprz, cukier
100 ml soku z cytryny

Wykonanie
1. Buraki i cebule kroimy w plasterki, jabłka w ósemki.
2. Dodajemy pokrojone ząbki czosnku, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, listki laurowe. Zalewamy wodą. 
3. Kiedy woda zacznie się gotować zakwaszamy sokiem z cytryny oraz przyprawiamy, sola, cukrem i pieprzem.
4. Odstawiamy do następnego dnia i jeszcze raz zagotowujemy.

2 komentarze:

  1. To ja poproszę o szklaneczkę takiego barszczyku;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo chętnie, ale już zimny. Muszę podgrzać...
    Serdecznie pozdrawiam i życzę słońca wszystkim, którzy mają urlop i nie tylko tym.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...