środa, 17 sierpnia 2011

Makaron z suszonymi pomidorami

Sos można zrobić z gotowymi pomidorami w oliwie. Ja pomidory przygotowałam sama. Kupiłam pomidory suszone, dodałam do nich pół pokrojonego w kostkę sera feta (może być taki Pilos z Lidla w kostce), dodałam świeżego tymianku, rozmarynu, kilka listków bazylii zalałam oliwą. Stało to sobie spokojnie ze dwa tygodnie, aż sobie przypomniałam i wykorzystałam do sosu. Ponieważ jestem sama w domu nie chce mi się specjalnie gotować, dlatego też jako bazę do sosu wykorzystałam pól słoika sosu bolońskiego z Łowicza. 
Gotowy sos wlałam na patelnię, dodając z 10 pomidorów z kawałkami fety (osączonych z oliwy), zagotowałam, zagęściłam dwoma łyżkami śmietany i przyprawiłam sola, pieprzem i jakąś przyprawą azjatycką. Sos wyszedł przepyszny i będzie stałym gościem na moim stole. 

I do makaronu , jak zwykle, sałatka z pomidorów i ogórków z rukolą

wtorek, 9 sierpnia 2011

Naleśniki wegańskie z farszem z kaszy

Widzę, że powoli, po cichu przechodzimy na weganizm. W każdym bądź razie większość potraw w naszej kuchni jest już wegańska.Musze więc wymyślać nowe dania. Dzisiaj zrobiłam naleśniki na mleku sojowym oraz farsz z kaszy jęczmiennej. Do tego barszczyk barszczyk wegański

Składniki ciasta naleśnikowego
1,5 szklanki wody
0,5 szklanki mleka sojowego
1 łyżka oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
mąka 
sól
Składniki farszu
1 duża cebula
100g kaszy jęczmiennej
pół opakowania granulatu sojowego
sól,  pieprz

Wykonanie
Naleśniki robimy klasycznie: mieszamy wodę z mlekiem, solimy, dodajemy olej i tyle mąki, żeby otrzymać ciasto gęstości śmietany. Smażymy naleśniki bez żadnego tłuszczu.
Do farszu: podsmażamy posiekaną cebulę, gotujemy granulat zgodnie z instrukcją na opakowaniu, gotujemy na gęsto kaszę, wszystko razem mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Nadziewamy naleśniki. Podsmażamy.





Barszczyk wegański

Jest to barszczyk wegański bez żadnych konserwantów i dodatków chemicznych. Wszystko naturalne, świeże, a warzywa i owoce lokalne.

Składniki
1 kg buraków
1 cebula
1 duże jabłko
3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
kilka ziarenek pieprzu
kilka ziarenek ziela angielskiego
sól, pieprz, cukier
100 ml soku z cytryny

Wykonanie
1. Buraki i cebule kroimy w plasterki, jabłka w ósemki.
2. Dodajemy pokrojone ząbki czosnku, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, listki laurowe. Zalewamy wodą. 
3. Kiedy woda zacznie się gotować zakwaszamy sokiem z cytryny oraz przyprawiamy, sola, cukrem i pieprzem.
4. Odstawiamy do następnego dnia i jeszcze raz zagotowujemy.

wtorek, 2 sierpnia 2011

Barszczyk z naleśniczkami z tofu

Barszczyk był, niestety, z proszku, żeby szybciej, ale trafiłam na torebki Konorra bez chemicznych dodatków (których nie jemy) jakich jak glutaminiany i izoniany, które często wytwarzane są z ryb (nie dla wegan i wegetarian). Naleśniki są klasyczne: 1 szklanka wody + 1 szklanka mleka + 1 jajko + sól + tyle mąki, aby otrzymać ciasto konsystencji śmietany. Po usmażeniu naleśników nadziewamy je takim oto farszem:

Nadzienie do naleśników
1 opakowanie szpinaku mrożonego (lub dwa razy więcej świeżego)
pól opakowania tofu wędzonego rozdrobnionego widelcem
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
2 ząbki czosnku posiekane lub wyciśnięte
2 łyżki śmietany 
1 łyżka koncentratu pomidorowego

Wykonanie
1. Rozmrozić szpinak na patelni z  niewielką ilością rozgrzanego oleju.
2. Dodać tofu i dusić około 5-10 minut.
3. Dodać czosnek.
4. Zaprawić śmietaną i dodać koncentrat.
5. Można zagęścić mąką.
6. Przyprawić solą, pieprzem i gałką. 
7. Nadziać naleśniki farszem, zrolować i pokroić w poprzek na 2-centymetrowe kawałki.
8. Ugotować barszcz i włożyć do środka naleśniczki.
9. Można zrobić je poprzedniego dnia, są jeszcze lepsze.
10. Można dodawać je do innych zup.







Chleb z jogurtem bałkańskim

Chleb jest pieczony według zmodyfikowanego przepisu  "chleb sezamowy na maślance" ze strony mojewypieki.pl. Jednak maślanka została zamieniona na jogurt bałkański, a zamiast otrębów i zarodków dodałam dwie łyżki płatków jęczmiennych.

Składniki
2,5 szklanki maki pszennej
0,5 szklanki mąki pszennej razowej
2 łyżki płatków jęczmiennych
1 szklanka jogurtu bałkańskiego
80 ml ciepłej wody
2 łyżeczki drożdży
1 łyżeczka miodu płynnego
1 łyżeczka soli
sezam, siemię lniane  i mak do posypania

Wykonanie
1. Drożdże rozrobić z miodem i ciepłą wodą.
2. Dodać mąkę i pozostałe składniki poza ziarnami do posypania.
3. Wyrobić ciasto. Odstawić do podwojenia objętości.
4. Jeszcze raz wyrobić. Uformować chleb i położyć na blachę, żeby jeszcze trochę podrósł (około pół godziny).
5. Chleb posmarować mlekiem i posypać ziarnami sezamu, siemienia i makiem.
6. Piec 10 minut w temp. 240 stopni, 10 minut w temp. 220 stopni i jeszcze 10 minut w temp. 200 stopni.



poniedziałek, 1 sierpnia 2011

Ciasto z bananami i nektarynkami

Bardzo szybkie ciasto. Wszystko robi się mikserem. Zamiast nektarynek można stosować inne owoce np. truskawki, jagody, porzeczki, brzoskwinie, itd.

Składniki
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 g cukru
cukier wanilinowy
100 g margaryny
1 jajko
2 dojrzałe, duże banany
50 ml mleka (3 łyżki)
2 nektarynki

Wykonanie
1. Mąkę wymieszać z sodą.
2. Banany rozetrzeć widelcem.
3. Margarynę utrzeć z cukrem, ubijając dodać cukier wanilinowy i jajko.
4. Do margaryny dodać mąkę, banany i mleko i szybko wymieszać mikserem.
5. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 20-22 cm lub naczynia do pieczenia . Na wierzchu ułożyć kawałki nektarynek.
6. Piec w piecyku nagrzanym do 170 stopni przez 35-40 minut. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...