niedziela, 27 marca 2011

Tarta z brokułami

Tarty są szybkie do zrobienia, a jako nadzienie można zastosować wiele warzyw. Brokuły są małokaloryczne, w 100 g mają tylko 5,5 g węglowodanów oraz spore ilości witamin: A1, B1, B2, C oraz E. Z pierwiastków najwięcej jest wapnia, fosforu, żelaza i magnezu. Plus flawonoidy o działaniu przeciwnowotworowym. A do tego są po prostu bardzo smaczne.
Dzisiaj tarta z brokułami.

Składniki na ciasto
200 g mąki
1 jajko
sól
100 g masła lub margaryny

Nadzienie z brokułów
1 brokuł
2 dl śmietany (18 proc.)
200 g ementalera
3 jajka
sól, pieprz,
gałka muszkatołowa

Wykonanie
1. Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na pół godziny do lodówki.
2. Podzielić brokuła na różyczki, i zblanszować go zalewając wrzątkiem. Po 5  minutach odsączyć. 
3. Jajka wymieszać ze śmietaną i startym serem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
4. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wylepić nim formą do tarty. 
5. Na cieście ułożyć różyczki brokuła, polać jajkami ze śmietaną. 
6. Piec 25 minut w T=200 stopni C.

środa, 23 marca 2011

Wegetariański tort kanapkowy

 Torty kanapkowe wspaniale przydają się na wszelkie mniejsze i większe uroczystości domowe, a ja robię je nawet bez żadnego specjalnego powodu. Ich wygląd i zapach od ogórków i innych zielonych dodatków jest zniewalający. Kiedy ponad dwadzieścia lat temu pierwszy raz spróbowałam takiego tortu, od razu zostałam wiernym zwolennikiem tego specjału. Polecam wszystkim!

Chleb na tort

  • 25 g drożdży
  • 2 łyżki margaryny
  • 2,5 dl mleka
  • ¾ łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 6-7 dl (ca 400 g) mąki pszennej
  1. Pokruszyć drożdże w misce.
  2. Rozpuścić margarynę w garnuszku, dodać mleko i podgrzać do 36 stopni, wlać do drożdży i wymieszać by się rozpuściły.
  3. Dodać sól, cukier i prawie całą mąkę. Jeśli za mało, dodać więcej. Zagnieść i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  4. Wyrobić, uformować na okrągło i włożyć do wysmarowanej tortownicy o średnicy 24 cm. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  5. Piec przez 25 minut w dolnej części piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
  6. Po ostudzeniu okroić twarde brzegi i wierzch chleba. Przekroić na trzy części.

Nadzienie 1

  • 2 dl gęstego jogurtu
  • pół dużego ogórka
  • pół posiekanej czerwonej cebuli
  • 100 g sera feta
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
Ogórek zetrzeć na tarce o dużych otworach, posolić i zostawić na 10 minut. W tym czasie pokruszyć ser, posiekać cebulę i czosnek. Ogórek odcisnąć i wymieszać z jogurtem, serem, cebulą i czosnkiem. Dodać ewentualnie pieprz do smaku.

Nadzienie 2

  • 1,5 dl gęstej śmietany
  • 10 suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • bazylia
  • sól, pieprz do smaku
Pomidory odcedzić z oliwy i pokroić na małe kawałki. Wymieszać ze śmietaną, przecierem, bazylią, solą i pieprzem. Krążki chleba przełożyć przygotowanymi nadzieniami. Wierzch i boki posmarować majonezem wymieszanym z gęstą śmietaną. Udekorować według własnego gustu.

Naleśniki z serem i lodami

Naleśniki z serem to ulubione danie nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Są przede wszystkim smaczne, ale i łatwe oraz szybkie do zrobienia. Wiosenna wersja urozmaicona jest lodami i owocami z puszki.

Składniki

1 szklanka mleka
1 szklanka wody
szczypta soli
1 jajko (wersja wegańska bez jajka)
2 łyżki oliwy lub oleju

pól kilograma zmielonego sera białego
cukier puder do smaku
brzoskwinie z puszki (osączone)

Wykonanie

Mleko, wodę, olej i jajko połączyć ze sobą w misce.  Dodawać mąkę i intensywnie mieszać, aż ciasto będzie gładkie, bez grudek. Smażyć naleśniki na płaskiej patelni, bez dodatku żadnego tłuszczu (olej z ciasta wystarczy). 
Ser zmieszać z cukrem pudrem i pokrojonymi w kosteczkę trzema połówkami brzoskwini. Nadziewać naleśniki. Na każdym położyć ósemki brzoskwiń i łyżkę dowolnych lodów.

środa, 16 marca 2011

Bułeczki jogurtowe z sezamem

Dzisiejszy przepis na bułeczki został wzięty z  Pracowni wypieków. Zmieniałam tylko nieznacznie ilość mąki (tzn, zwiększyłam o 50 g). Poza tym bardzo mi się spieszyło, więc ciasto wyrastało najpierw około godziny, a na blaszce tylko 10 minut.

Składniki

10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
350 g mąki
ok. 1 łyżeczki soli
ok. 100 ml wody
150 g jogurtu greckiego wymieszanego z maślanką
nasiona sezamu do posypania

Wykonanie

Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy 2 łyżki ciepłej wody. Odstawiamy na 5-10 minut. W misce mieszamy mąkę z solą, dolewamy rozczyn z drożdżami, dodajemy jogurt oraz resztę wody.Wyrabiamy ciasto. Jeżeli się klei, dodajemy więcej mąki. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Dzielimy ciasto na 8 części, formujemy kulki i układamy je w tortownicy wysmarowanej olejem. Każdą bułeczkę smarujemy lekko mlekiem i posypujemy sezamem. Czekamy 10 minut i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Pieczemy ok. 20-25 minut. A oto efekt:
W tortownicy po wyjęciu z piekarnika


I gotowe do jedzenia 



Smacznego! Są bardzo dobre. Tylko niewiele ich wychodzi.

wtorek, 15 marca 2011

Chleb z ziarnami i rozmarynem


Czasami bywa tak, że nagle w domu brakuje chleba. Nie ma też zamrożonych bułeczek. Po prostu - nic. I wtedy szybko otwierasz laptopa, szukając czegoś dobrego i szybkiego. Dlatego kocham Internet. Rezultatem takiej dzisiejszej sytuacji jest chlebek z ziarnami i rozmarynem. Podstawowy przepis opiera się na recepcie z Pracowni wypieków Nie miałam jednak ziół, więc dodałam: trochę ziaren słonecznika, ziarna sezamu oraz siemię lniane, a do tego rozmaryn. 
Ale zanim  podam przepis, przesyłam Wam kwiaty, które znalazłam w swoim aparacie
 .
Składniki

20 g świeżych drożdży (jeżeli mamy 1,5 łyżeczki drożdży suszonych, to dodajemy je od razu do mąki i nie robimy żadnego zaczynu, tylko od razu wyrabiamy wszystkie składniki na ciasto)
1 łyżeczka cukru
300 ml wody
450 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy/oleju
Dodatki: nasiona sezamu, siemię lniane, pestki słonecznika, rozmaryn suszony

Wykonanie

Drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy cukier i łyżkę ciepłej wody.
Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto (kilka minut).
Keksówkę (o długości około 30 cm) smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką.
Wkładamy do niej ciasto i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Pieczemy a nagrzanym piekarniku 30-35 minut w temp. 210-220 stopni C.
Na dno piekarnika wrzucamy kilkanaście kostek lodu, aby skórka chleba była chrupiąca.

Ciasto przed wyrośnięciem

Po upieczeniu wyjmujemy chlebek z piekarnika. Kładziemy na czystą ściereczkę i jeżeli nikogo nie zwabimy zapachem, chleb może poleżeć, aż ostygnie. Wiadomo jednak, że to się nigdy nie udaje...
Gotowy chlebek ma fajną, chrupiącą skórkę i jest bardzo smaczny


 Oczywiście najlepszy jest z masłem. Po prostu - pycha. Aha, i co ważne! Cała procedura pieczenia chleba (razem z rośnięciem) trwa około godziny! Naprawdę polecam, nawet początkującym, bo trudno tu cokolwiek zepsuć.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...