czwartek, 23 lutego 2012

Sok z buraków

O zdrowotnych zaletach buraków napisano setki artykułów.W mojej kuchni burak zajmuje pozycję królewską. Co kilka dni robimy tarte na grubych oczkach gotowane buraki, do których dodajemy trochę posiekanej cebuli oraz sok z cytryny, cukier i pieprz do smaku i polewamy oliwą. Dzisiaj podaję przepis na buraki w wymiarze zdrowotnym. Więcej i jego profilaktycznych walorach można poczytać np. tutaj

Aby zrobić więcej soku, musimy przygotować 5-litrową butlę po wodzie mineralnej. Wkładamy do niej 3 kg buraków, obranych i pokrojonych w plasterki. Zalewamy letnią, przegotowaną wodą. Dodajemy 2 łyżki  2 łyżki soli, 2 łyżki cukru, 1-2 łyżek jogurtu (kefiru, maślanki), 3-4 ząbki czosnku. Zakręcamy butlę i codziennie 1-2 razy odkręcamy na chwilę zakrętkę, aby odgazować. Po 7-9 dniach, kiedy nie czujemy gazu, zlewamy sok do małych butelek. Codziennie pijemy ok. pół szklanki.

1 komentarz:

  1. mmm :) wyglada zachęcająco !!! moze wreszcie sie przekonam do buraczkow :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...