środa, 8 lutego 2012

Naleśniki ze szpinakiem

Oj, jak dawno już nie pisałam, ale to wina czasu, że mknie tak szybko. Dzisiaj zamieszczam przepis na naleśniki ze szpinakiem z dodatkiem  serka feta i sera białego. Mmmm, pycha! Ciasto, jak zwykle, klasyczne: 1,5 szklanki wody + 1,5 szklanki mleka rozbełtać (ale fajne słowo!) z jajkiem, posolić, dodać 2 łyżki oleju tyle mąki, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. 
A teraz czas na farsz, którego składniki są następujące:
1 opakowanie  mrożonego szpinaku (liście) z Horteksu (bardzo dobry), ale może być też świeży lub mrożony rozdrobniony
ok. pół sera feta
10 dag sera białego
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz 

Wykonanie
1.  Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć posiekany czosnek i wyłożyć szpinak. Smażyć, aż się rozmrozi.
2. Dodać rozdrobnione serki, wymieszać.
3. Przyprawić solą i pieprzem. Nadziać naleśnik, zawinąć jak paszteciki.
4. Ułożyć z formie żaroodpornej, posypać starym żółtym serem i zapiec w T = 160 st. przez kwadrans.


1 komentarz:

  1. Bardzo lubię takie szpinakowo - fetowe zawijańce. Pycha!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...