poniedziałek, 24 października 2011

Sos do makaronu, ryżu lub kaszy

Składniki
1 cebula
1/2 malego pora
pół brokuła
1 marchew
1 mały patison
pędy bambusa (puszka lub słoiczek)
1 puszka lub kartonik przecieru pomidorowego
3 łyżki smiatany
sól, pieprz, curry
Wykonanie
1. Cebulę i por cienko pokroić.
2. Brokuła podzielić na małe różyczki.
3. Marchew i patisona pokroić w słupki.
4. Na oleju podsmażyć cebulę i por. Dodać marchew, patisona, brokuły i pędy bambusa.
5. Dusić kilka minut, aż warzywa będą al dente.
6. Dodać przygotowany wg. przepisu na opakowaniu farsz sojowy.
7. Zamieszać, dodac przecier, smietane i przyprawy.
8. Podawać z makaronem, ryżem lub kaszą.

Pasztet z cukinii i patisona

Zamiast patisona może być więcej cukinii lub odwrotnie. Można też dodać bakłażana.

Składniki
1 cukinia (30 cm)
1 patison (średnica 10 cm)
1 cebula
3 duże pieczarki
1 jajko
15 dag sera żółtego
1 marchew
1 pęczek natki pietruszki (posiekanej)
2,5 dl bułki tartej
0,5 dl mąki orzechowej (zamiast mąki można dać więcej bułki lub dodać 3-4 łyżki kaszy manny)
1 dl oleju
sól  pieprz, zmielona kolendra (lub curry) albo inny zestaw przypraw
Wykonanie
1. Zetrzeć patisona i cukinię na tarce (duże dziurki). Lekko posolić. Odstawić na 5 minut. Odsączyć wodę.
2. Ser żółty, pieczarki i marchew zetrzeć na dużych otworach tarki.
3. Dodać pozostałe składniki. i wymieszać.
4. Przyprawić wg. gustu.
5. Piec w podłużnej blaszce dł. ok 24 cm 50 minut w T=200 stopni.
Jeżeli ktoś nie wie, to tak wygląda patison

niedziela, 23 października 2011

Zupa z soczewicy

Zupę tę możemy zrobić z soczewicy czerwonej, brązowej, zielonej lub... czarnej. Ja zmieszałam soczewicę czerwoną z zieloną. 

Składniki
2,5 dl soczewicy czerwonej
1,5 dl soczewicy zielonej
3 kostki rosołowe warzywne (lub wegańskie bez żadnej chemii w stylu glutaminianów lub inozynianów)
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 puszka pomidorów całych lub w kawałkach
bazylia świeża lub suszona
sól, pieprz
Wykonanie
1. Do garnka wlać 1,5 litra wody i dodać kostki rosołowe. Wsypać soczewicę. Gotować, aż będzie miękka.
2. Dodać koncentrat i pomidory z puszki.
3. Przyprawić solą, pieprzem, bazylią. 





sobota, 15 października 2011

Pytt-i-panna ze Szwecji

Pytt-i-panna to bardzo popularne danie w Szwecji. U nas wersja wegetariańska.
Składniki:
10 ziemniaków
3-4 parówki sojowe
2 cebule
sól, pieprz
olej do smażenia
Wykonanie:
1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę ok. 0,5-1 cm.
2. Usmażyć je i posolić.
3. Oddzielnie usmażyć posiekaną cebulę, oddzielnie parówki w plasterkach.
4. Wszystko wymieszać razem i podgrzać.
5. Podawać z sadzonymi jajami oraz konserwowanymi buraczkami.

Surówka z kiszonej kapusty

Składniki 
30 dag kiszonej kapusty
1 marchewka
1 jabłko
1 ogórek gruntowy
oliwa
Wykonanie
1. Na tarce zetrzeć marchewkę, jabłko i ogórek.
2.Skropić oliwą.


Dżem z brzoskwiniowo- śliwkowy

Składniki:
3 brzoskwinie
szklanka śliwek
15 dag cukru
cynamon, kardamon

Wykonanie:
1. Owoce pokroić w kawałki.
2. Dodać 15 dag cukru oraz po pół łyżeczki cynamonu i kardamonu.
3. Gotować, aż kropla syropu zastyga na zimnym talerzyku, a nie spływa w dół..
4. Przełożyć do słoiczka, zakręcić, postawić do góry dnem. Trzymać w zimnym miejscu.

poniedziałek, 10 października 2011

Kotleciki z soczewicy i bulguru


Składniki
2 dl czerwonej soczewicy
1 cebula
pieprz, sol,
kumin
3 ząbki czosnku
garść prażonych pestek słoneczników
1 dl bulguru
40 g sera startego
1 jajko
0,5 dl bułki tartej
nasiona sezamu lub nasion lnu do panierowania

Wykonanie
1.Kaszę bulgur zalać wrzątkiem i trzymać 10 minut.
2. Soczewicę ugotować w niewielkiej ilości wody do miękkości (około 20 minut).
3. Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę, przyprawioną pieprzem, solą, kuminem. Dodać soczewicę.
4. Do soczewicy dodać bulgur, jajko, starty ser, prażony słonecznik oraz tyle bułki tartej, żeby mozna było formować kotleciki.
5. Smażyć na oleju po kilka minut z każdej strony.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...