niedziela, 26 lutego 2012

Bliny pszenne

Ponieważ nie mam  mąki gryczanej zrobiłam bliny z samej mąki pszennej.
Składniki:
250 g mąki pszennej
pół łyżeczki soli
2 dag drożdży
350 ml ciepłego mleka
50 g stopionego masła lub margaryny
2 jajka (białka oddzielone od żółtek)

Wykonanie:
1. Rozkruszyć drożdże do dużej miski.
2. Zalać ciepłym mlekiem, dodać mąkę z solą i połączyć składniki ze sobą, mieszając je łyżką. Powstaje rzadkie ciasto.
3. Ciasto odstawić do wyrośnięcia (ok. godzinę).
4. Stopione, wystudzone masło połączyć z żółtkami i dodać do ciasta.
5. Białka ubić na sztywno i wymieszać z ciastem. Odstawić na pół godziny.
6. Na rozgrzanym na patelni oleju smażyć bliny (o średnicy około 10-12 cm).
7. Podawać ze śmietaną, bo to wersja wegetariańska.



czwartek, 23 lutego 2012

Sok z buraków

O zdrowotnych zaletach buraków napisano setki artykułów.W mojej kuchni burak zajmuje pozycję królewską. Co kilka dni robimy tarte na grubych oczkach gotowane buraki, do których dodajemy trochę posiekanej cebuli oraz sok z cytryny, cukier i pieprz do smaku i polewamy oliwą. Dzisiaj podaję przepis na buraki w wymiarze zdrowotnym. Więcej i jego profilaktycznych walorach można poczytać np. tutaj

Aby zrobić więcej soku, musimy przygotować 5-litrową butlę po wodzie mineralnej. Wkładamy do niej 3 kg buraków, obranych i pokrojonych w plasterki. Zalewamy letnią, przegotowaną wodą. Dodajemy 2 łyżki  2 łyżki soli, 2 łyżki cukru, 1-2 łyżek jogurtu (kefiru, maślanki), 3-4 ząbki czosnku. Zakręcamy butlę i codziennie 1-2 razy odkręcamy na chwilę zakrętkę, aby odgazować. Po 7-9 dniach, kiedy nie czujemy gazu, zlewamy sok do małych butelek. Codziennie pijemy ok. pół szklanki.

Bomba witaminowa z kiszonej kapusty

Kiszoną kapustę jem codziennie i można powiedzieć, że mam taki nałóg. Przyrządzam ją albo samą, albo z różnymi dodatkami, którymi dzisiaj są: papryka, ogórek i marchewka.
Składniki:
pól kilo kapusty kiszonej
pół marchewki startej
pół ogórka startego
kawałek czerwonej papryki pokrajanej w kostkę
oliwa
Wykonanie
Kapustę połączyć z pozostałymi składnikami i polać oliwą. Nie trzeba dodawać żadnych przypraw.





środa, 8 lutego 2012

Naleśniki ze szpinakiem

Oj, jak dawno już nie pisałam, ale to wina czasu, że mknie tak szybko. Dzisiaj zamieszczam przepis na naleśniki ze szpinakiem z dodatkiem  serka feta i sera białego. Mmmm, pycha! Ciasto, jak zwykle, klasyczne: 1,5 szklanki wody + 1,5 szklanki mleka rozbełtać (ale fajne słowo!) z jajkiem, posolić, dodać 2 łyżki oleju tyle mąki, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. 
A teraz czas na farsz, którego składniki są następujące:
1 opakowanie  mrożonego szpinaku (liście) z Horteksu (bardzo dobry), ale może być też świeży lub mrożony rozdrobniony
ok. pół sera feta
10 dag sera białego
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz 

Wykonanie
1.  Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć posiekany czosnek i wyłożyć szpinak. Smażyć, aż się rozmrozi.
2. Dodać rozdrobnione serki, wymieszać.
3. Przyprawić solą i pieprzem. Nadziać naleśnik, zawinąć jak paszteciki.
4. Ułożyć z formie żaroodpornej, posypać starym żółtym serem i zapiec w T = 160 st. przez kwadrans.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...