Ciasto na tortillę:
1 szklanka mąki
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
około 100 ml wody
2 łyżeczki oleju
1. Wymieszać razem wszystkie składniki i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w ściereczkę i trzymać przez godzinę w chłodzie.
2. Ciasto podzielić na 4 części i każdą rozwałkować na cienki placek (ok. 1 mm grubości).
3. Placki piec na suchej patelni po 2 minuty z każdej strony (aż pojawia się małe beżowe plamki).
Wygląda perfekcyjnie :-) Ja zwykle podaje kupne ale chętnie spróbuję zrobić domową tortillę :-)
OdpowiedzUsuńPolecam, szczególnie, że w kupowanej tortilli jest mnóstwo chemii i chociaż jestem z wykształcenia chemikiem, to tablicę Mendelejewa lubię tylko w książkach, a nie w żywności.
OdpowiedzUsuńPolecam także domowy chlebek naan
http://kuchniaeuropa.blogspot.com/2011/04/indyjski-chlebek-naan.html