Ponieważ nie mam mąki gryczanej zrobiłam bliny z samej mąki pszennej.
Składniki:
250 g mąki pszennej
pół łyżeczki soli
2 dag drożdży
350 ml ciepłego mleka
50 g stopionego masła lub margaryny
2 jajka (białka oddzielone od żółtek)
Wykonanie:
1. Rozkruszyć drożdże do dużej miski.
2. Zalać ciepłym mlekiem, dodać mąkę z solą i połączyć składniki ze sobą, mieszając je łyżką. Powstaje rzadkie ciasto.
3. Ciasto odstawić do wyrośnięcia (ok. godzinę).
4. Stopione, wystudzone masło połączyć z żółtkami i dodać do ciasta.
5. Białka ubić na sztywno i wymieszać z ciastem. Odstawić na pół godziny.
6. Na rozgrzanym na patelni oleju smażyć bliny (o średnicy około 10-12 cm).
7. Podawać ze śmietaną, bo to wersja wegetariańska.
Składniki:
250 g mąki pszennej
pół łyżeczki soli
2 dag drożdży
350 ml ciepłego mleka
50 g stopionego masła lub margaryny
2 jajka (białka oddzielone od żółtek)
Wykonanie:
1. Rozkruszyć drożdże do dużej miski.
2. Zalać ciepłym mlekiem, dodać mąkę z solą i połączyć składniki ze sobą, mieszając je łyżką. Powstaje rzadkie ciasto.
3. Ciasto odstawić do wyrośnięcia (ok. godzinę).
4. Stopione, wystudzone masło połączyć z żółtkami i dodać do ciasta.
5. Białka ubić na sztywno i wymieszać z ciastem. Odstawić na pół godziny.
6. Na rozgrzanym na patelni oleju smażyć bliny (o średnicy około 10-12 cm).
7. Podawać ze śmietaną, bo to wersja wegetariańska.
jak ja dawno blinow nie robilam !
OdpowiedzUsuń