Widzę, że powoli, po cichu przechodzimy na weganizm. W każdym bądź razie większość potraw w naszej kuchni jest już wegańska.Musze więc wymyślać nowe dania. Dzisiaj zrobiłam naleśniki na mleku sojowym oraz farsz z kaszy jęczmiennej. Do tego barszczyk barszczyk wegański
Składniki ciasta naleśnikowego
1,5 szklanki wody
0,5 szklanki mleka sojowego
1 łyżka oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
mąka
sól
Składniki farszu
1 duża cebula
100g kaszy jęczmiennej
pół opakowania granulatu sojowego
sól, pieprz
Wykonanie
Naleśniki robimy klasycznie: mieszamy wodę z mlekiem, solimy, dodajemy olej i tyle mąki, żeby otrzymać ciasto gęstości śmietany. Smażymy naleśniki bez żadnego tłuszczu.
Do farszu: podsmażamy posiekaną cebulę, gotujemy granulat zgodnie z instrukcją na opakowaniu, gotujemy na gęsto kaszę, wszystko razem mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Nadziewamy naleśniki. Podsmażamy.
Do tego barszczyku idealne;)
OdpowiedzUsuń