piątek, 15 czerwca 2012

Tort dla Agaty

Składniki na biszkopt:
4 jajka
szklanka (2,5 dla) cukru
3 dl mąki pszennej
0,5 dl (3,5 łyżek) mąki ziemniaczanej
1 łyżka (płaska) proszku do pieczenia

Wykonanie
Ubijamy 4 jajka (całe) ze szklanką (2,5 dl czyli 250 ml) cukru. 
Dolewamy 1 dl wrzątku. 
Dodajemy 3 dl mąki pszennej i 0,5 dl maki ziemniaczanej, 1 łyżkę (płaską) proszku do pieczenia i ew. wanilię.
Pieczemy w tortownicy (wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą) w T = 175 stopni około pół godziny. 
Ja upiekłam dwa biszkopty, bo wydawało mi się, że na przyjęcie dla około 10 osób jeden może być za skromny...
Teraz (po wystudzeniu) przystępujemy do przekrojenia na dwie części każdego biszkoptu (oczywiście horyzontalnie) nasączenia i przełożenia. 
Trzy warstwy nasączyłam wodą z cytryną i cukrem, a jedną mocną, zaparzoną kawą. 
Ponieważ nie wyszedł mi krem maślany, bo zwarzyło się masło, zmuszona byłam zastosować ubitą śmietankę.
Na pierwszej warstwie rozsmarowałam dżem jeżynowy, na drugiej śmietankę wymieszaną z dwoma łyżkami dżemu, a trzecią - sama bita śmietaną.
Brzegi tortu wyrównałam i posmarowałam śmietanką, przyklejając jeden obok drugiego poprzełamywane na pół biszkopty. 
Na koniec obwiązałam torcik wstążeczką i voila...






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...